Olcsó műanyag redőny is lehet jó

Olcsó műanyag redőny is lehet jó

A műanyag redőny az egyik legelterjedtebb és legpraktikusabb árnyékolási megoldás. A redőny segít szabályozni a lakásba jutó fény mennyiségét, ezzel hozzájárul a lakótér megfelelő hőmérsékletének kialakításához is. A redőnynek hőszigetelő hatása is van és segít az intim otthon megteremtésében. A redőnnyel történő árnyékolás további előnye, hogy az nem csökkenti a lakótér belső területét és könnyen tisztítható és karbantartható. A leengedett redőny hozzájárul az épület biztonságához is.

Mindez tökéletesen igaz az olcsó műanyag redőny választása esetén is. Az olcsóság a kedvező árú alapanyag és a tömeges gyártás miatt érhető el. A klasszikus műanyag redőny nem tartalmaz bonyolult vezérlést, csak mechanikai úton működik. A redőnypalást felhúzott állapotban egy csapágyazott tengelyre tekeredik, amit a redőnytok rejt. A redőnypalást leengedés közben egy lefutóban ereszkedik le, ezáltal csendes működésű. A záróléc és a rajta található ütközők akadályozzák meg a redőny túlhúzását és redőnytokba szorulását.

Az olcsó műanyag redőnyök vezérlése zsinóros vagy gurtnis. A kettő között a különbség pusztán az alapanyag, a zsinór inkább hengeres, míg a gurtni jellemzően lapított szalag. (A zsinór ezen felül kisebb helyet foglal, így olyan esetekben ajánlott, amikor a gurtni nem férne el, például utólagos homlokzati szigetelés szerelését követően.) Mind a kettő beltéri vezérlő egysége az automata vagy csévélő, ami szabályozza a zsinór vagy gurtni helyzetét és rögzíteni is tudja azt akár a redőnypalás köztes állásánál. A zsinór vagy gurtni másik vége a redőnytokban található tengelyhez kapcsolódik.

Az olcsó műanyag redőnyök jellemzően külső tokos módszerrel kerülnek felhelyezésre, mert ennek a kialakítása a legegyszerűbb, leggyorsabb és szinte minden esetben ez lehetséges. Az olcsóbb redőnyök is szerelhetőek szúnyoghálóval kiegészítve, így a redőnytok még egy tengelyt kaphat, amire a felengedett állapotban a rovarháló tekeredik. A szúnyoghálónak jellemzően csak két állása van: felengedett vagy teljes egészében lehúzott.