Napelemes rendszer kiépítésének első lépései

Napelemes rendszer kiépítésének első lépései

Az utóbbi időben egyre népszerűbb és egyre elérhetőbb lesz a napelemes rendszer telepítése az otthonokba. Az egyik oka ennek, hogy a legtöbb napelemes rendszer rekord gyorsasággal fejlődik, a másik pedig az egyre szélesebbkörű napelem támogatás az otthoni napelem rendszer kiépítésekre.

Mielőtt elkezdenénk otthonunk napenergiával való ellátását, meg kell vizsgálnunk energiafelhasználásukat, és fontolóra kell vennünk a lehetséges hatékonyságnöveléseket. Például nem árt, ha pontosan tudjuk mekkora a villamosenergia fogyasztásunk, hogy egy napelem kalkulátor segítségével meg tudjuk tervezni mennyi napelem panelre lenne szükség az energiaigényünk fedezésére.

Az otthoni energia audit abban is segíthet, hogy megértsük, hol veszítünk energiát az otthonunkban, és milyen lépéseket kell tenni a hatékonyság javítása érdekében. Egy jó mód erre, ha hatékonyabban használjuk a készülékeinket és elektronikánkat, például fontoljuk meg a minél kevesebb energiát felhasználó termékek vásárlását.

Próbáljunk meg energiatakarékos világításra váltani, például LED-es izzókra. Ha elektromos energiát használunk otthonunk fűtésére és hűtésére, fűtési és hűtési igényeink jelentősen befolyásolják a napenergia szükséges mennyiségét. Például a jó hőszigetelés jelentősen csökkenti a ház energiaigényét.

A napelemes rendszer által egy adott helyen megtermelt energia mennyisége attól függ, hogy a napenergiából mennyi éri el azt, illetve mekkora a rendszernek mérete.

Számos eszköz áll rendelkezésre, amely segítségével meghatározhatjuk otthonunk napenergia-potenciálját. Egyes szolgáltatások a rendszer becsült méretéről, a lehetséges költségekről és megtakarításokról is nyújtanak információt.

Ezek az eszközök kiváló kiindulópontot jelentenek, és segíthetnek eldönteni, hogy otthonunk alkalmas-e napelemes rendszer telepítésére. Előfordulhat azonban, hogy nem veszik figyelembe az összes olyan változót, amelyet az adott rendszerben figyelembe kell venni. Ezért érdemes felkeresni egy napelem-szerelőt, aki pontos értékelést tud adni házunk napelemes potenciáljáról, valamint részletes ajánlásokkal, becslésekkel és felszerelési szakértelemmel is rendelkezésre állhat.