Mennyi bugyipelenka fogy el egy év alatt?

Mennyi bugyipelenka fogy el egy év alatt?

A babák sok pelenkát használnak el az évek során. Ha azon gondolkodunk mennyi bugyipelenka kell majd a baba első évében, a rövid és egyszerű válasz az, hogy: SOK.

A család általában nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megfelelő ugrálót és aranyos ágyneműt szerezzenek a baba számára. Bár kétségtelen, hogy ezek is nagyon fontosak, van még valami, amire szükség van, ezért ezzel is fontos foglalkozni, ez pedig a pelenka.

A babákon életük első hónapjában átlagosan napi 8-10 bugyipelenka fordul meg rajtuk. Az első három hónapban (az újszülött stádiumban) a babák körülbelül 700 bugyipelenka igénybe vételéről gondoskodnak. Függetlenül attól, hogy milyen kategóriájú pelenka mellett döntünk, a mai pelenka árak mellett sehogy sem lesz kicsi kiadás az újszülött pelenkával való ellátása.

A csecsemők hólyagja az életkorral növekszik, így kevesebb pelenkát kell cserélni, ahogy egyre idősebb lesz- már elég lesz napi 5-6 pelenkára is. Tehát a kétóránkénti pelenkázás napjai nem tartanak örökké.

Egy baba az első évben átlagosan 2200 pelenkát használ el. Ez nemcsak szemétnek sok, de a pelenka ára miatt a pénztárcánknak sem túl kedvező adalék. Így például a babaváró remek alkalom egy nagyobb pelenkakészlet, popsitörlő és egyéb babaápolás kategóriában fontos tárgy felhalmozására.

Átlagosan egy újszülött pelenka legfeljebb 5 kilós babák számára alkalmas. Vegyük figyelembe, hogy az újszülött élete első hónapjában gyakran akár 2 kilogrammot is felszed. Így biztonságos azt kijelenteni, hogy oda kell figyelni milyen méretű pelenkából tárazunk be, hiszen az újszülött seperc alatt kinőheti a kisebb méreteket.

Bár az újszülött pelenka a leggyakoribb méret, amelyet az emberek általában babaváráskor ajándékoznak, valószínűleg nem kell egy vagy két csomag újszülött pelenkánál (120-240 darab) több. Lehetséges, hogy a baba az első hetekben kinövi őket, vagy akár teljesen ki is hagyja őket, és születése után rögtön az eggyel nagyobb méretre lesz szüksége.

Ha textil, mosható pelenka mellett döntünk, valószínűleg még akkor is szükségünk lesz pelenkára, még akkor is, ha azt tervezzük, hogy minden nap fogunk pelenkát mosni. Vannak olyan szülők, akik textilpelenkát használnak, viszont az első hónapban inkább eldobható pelenkára váltanak, mert egészen egyszerűen annyi pelenkát használnak el az újszülöttek naponta, hogy tarthatatlan lenne a folyamatos mosás.

Ha később azonban átváltanánk a textil pelenkára, akkor mindenképpen legyen kéznél legalább 20 darab és tartsuk szem előtt, hogy a baba gyorsan kinövi a pelenkákat.